Maistiniai dažai konditerijoje: natūralūs ir sintetiniai

11/11/20232 min read

Ar kada susimąstėte kokie iš tiesų yra maistiniai dažai? Iš ko jie pagaminti ir ar jų galima rasti jūsų naudojamuose gaminiuose?

Šiandien noriu jums trumpai papaskoti apie dažus naudojamus konditerijoje: natūralius ir sintetinius.

Sintetiniai dažai ypač paplitę tarp konditerių. Nenuostabu, su jais galima išgauti ryškias ir išraiškingas spalvas. Naudodamas natūralius dažus tokių intensyvių spalvų neišvysi, o be to jų yra daug mažiau. Natūralu, kad jie nėra tokie mėgiami konditorių.

Privalu žinoti, kad dauguma sintetinių dažų savo sudėtyje turi žmogui kenksmingų medžiagų, tokių kaip titano dioksidas (E171). Šį priedą maisto gaminime naudoti draudžiama. Tai baltos spalvos pigmentas, leidžiantis išgauti baltą spalvą, ryškias, net neonines spalvas. Natūraliai baltasis šokoladas nėra baltas, jis gelsvas. Tad jei užsisakėte kokį nors desertą su gražiai baltomis šokoladinėmis detalėmis, vadinasi buvo naudotas pavojingas priedas arba glaistas iš riebalų. Taip pat jei tortas dekoruotas geltonos spalvos aukso elementais, tuomet ir vėl pasitelkti dažai turintys kenksmingų priedų. Nors sintetiniai dažai naudojami labai plačiai, o jų kiekiai nėra ribojami, maisto ir veterinarijos tarnyba į tai nekreipia per daug dėmesio. To pasekoje galima lengvai įsigyti ir laisvai naudoti net ir tokius, kurie turi draudžiamų priedų.

Nemažai konditerių perka ir naudoja dažus iš aliexpress, iš užsienio ar Lietuvos pardavėjų, be jokių sertifikatų ir kilmę bei sudėtį nurodančių etikečių. Jokiu būdu nekalbu apie visus konditorius. Turiu prisipažinti, kad ir pati buvau susigundžiusi visokiausiais kiniškais niekučiais, bet kai gavau neaiškių miltelių buteliuką, o jie taip nudažė rankas, kad pora dienų nuplauti negalėjau, pagalvojau: kas per sudėtis? O pasirodo jos nebuvo... Atrodo, kad jie net nėra skirti maistui.

Tuo tarpu natūralių maistinių dažų, net jei jie nėra tokie populiarūs, iš tikrųjų visai nemažai: Kandurinas, spirulina, kurkuminas, anglies milteliai, liofilizuotų vaisių ir daržovių milteliai. Kandurinas gaminamas iš žėručio mineralo. Natūraliai išgaunamos penkios nuostabios žemiškos perlamutrinės spalvos. Panaudojimas labai platus. Manau kituose įrašuose pasidalinsiu pavyzdžiais, kaip lengvai galima juos panaudoti namuose.

O dabar patarimas: užsakant tortus visada pasiteiraukite konditerio apie jo naudojamus dažus bei kitus produktus. Kartais naminiai tortai, ne tokie ir naminiai...

Kandurinas su titano dioksidu. Nuotraukoje matosi geltonas atspalvis

Naudotas natūralus kandurinas be titano dioksido. Abi spalvos natūralios: Brown Amber ir Ruby Red